proiect finantat de uniunea europeana
guvernul romaniei
leader

Bútorfestõ Sütõ család

Bútorfestõ Sütõ család
Kapcsolattartó: Sütõ István
Tel. 0732 115 387
527180 Vargyas 443 szám, Kovászna megye
E-mail: sutoistvan@festettbutor.com, www.festettbutor.com

446 esztendeje a Sütõ család és Vargyas története elválaszthatatlan. A bútorfestés és faragás hagyományát 15 nemzedék adta apáról fiúra egészen napjainkig. Ma Levente-Lehel, Gábor-Csaba, illetve Gábor-Csaba fiai: István, Béla-József és az ifjabb Gábor élteti a mesterséget, õrzi az erdélyi bútorfestés és fafaragás hagyományát. Termékeik által vitték e kis település hírét szerte a nagyvilágba. Ma is használhatóak, ma is lakásokat díszítenek a magas mûvészi színvonalon elkészített festett ládák, saroktékák, faliszekrények, asztalok, székek. Elismerés övezi a világ különbözõ tájain az általuk készített székelykapukat, kopjafákat.
Bútoraik egyedi darabok, soha nem készül két egyforma. Nagyrészt kézi szerszámokkal folyik az asztalosmunka is. Minden, a régi székely háztartásban fellelhetõ bútort készítenek, a hagyományhoz és a funkcionalitáshoz szigorúan ragaszkodva (szerkezeti megoldásokban, illesztésekben, stb.), de készítenek a hagyományoshoz közel álló stílusban olyan darabokat is, melyek nem léteztek õseik munkái közt, a modern háztartásban viszont szükségesek.
Festékeik a családi recept alapján készülnek, víz alapúak, így nem tartalmaznak káros oldószereket. A festés és faragás a hagyományos mintákkal történik, teljesen szabadkézi és minden darab egyedi.
Régi bútorok restaurálásával is foglalkoznak, újra életre keltve, használhatóvá téve tárgyi örökségünket.

A Sütõ portán megtekinthetõ XIX. századi, valamint újabb bútoraikból álló kiállítás. Itt veszik fel rendeléseiket, vásárolhatóak kisebb emléktárgyak.

Forrás: www.festettbútor.com

Bútorfestõ Sütõ család

Adatok

Települések