proiect finantat de uniunea europeana
guvernul romaniei
leader

Daniel kastély

Daniel kastély


Kapcsolattartó: Román Attila
Tel. 0741 090 737
Cím: 527180 Vargyas 205 szám, Kovászna megye

Belépõ idegenvezetéssel: felnõtteknek 5 lej, gyerekeknek 2 lej

Vargyas egyik nevezetessége a 16. században épült Daniel-kastély . A kastély több fázisban, és építészeti stílusban épült. A legrégebbi szárnyat a késõ reneszánsz jegyében építették, aztán a 19. század elején fejezték be az emeletes palotaszárnyat. Késõbb a kastélyt barokk stílusú sarokbástyával bõvítették. Az utolsó építkezés a múlt század harmincas éveiben történt, Köpeczi Sebestyén József tervei alapján, ennek legfontosabb eleme az északi oldalon található neoreneszánsz árkádsoros tornác. A huszadik század közepén kezdõdött a család és a kastély legsötétebb idõszaka: a Danieleket
kényszerlakhelyre költöztették, az 1948-as államosítást követõen, Erdély más kastélyaihoz, hasonlóan, a Daniel-kastély a helyi kollektív gazdaságé (téesz) lett. A kastélyban évtizedeken keresztül állatokat tartottak, így a 70-es évekre borzalmas állapotba került. A kastélyt 1981-1984 között restaurálták.
Napjainkban kulturális rendezvényeknek ad otthont.
Az ingatlanhoz 18 hektár terület tartozik, melynek egy része ritka fa- és cserjefajtáknak otthont adó dendrológiai park. A kastélyt körülvevõ parkban platánlevelû juhar, ezüst juhar, vérbükk, szomorú kõris, japán akác is található.

A kastély idegenvezetéssel látogatható.

 

Daniel kastély

Adatok

Települések