proiect finantat de uniunea europeana
guvernul romaniei
leader

Aita Mare

Comuna AITA MARE are în componenț dou localitți: Aita Mare și Aita Medie.

 

Aita Mare este unul dintre satele cele mai importante din Depresiunea Baraolt.  În trecut a fost și sediul scaunului Miklósvár. Cu ocazia recensmântului din anul 1567, Aita Mare numra 61 de gospodrii, astfel fiind una dintre localitțile cele mai populate din Trei Scaune de atunci. În a doua parte a secolului al XVIII-lea s-a format o clas mare de meșteșugari. În 1787 satul a primit licenț național de organizare de târguri, iar aceast tradiție a fost pstrat pân în zilele noastre. Târgurile anuale, târgul de ziua Julianna, târgurile  de ziua Înlțrii și Sfânta Maria.

Renumele localitții Aita Mare s-a rspândit datorit lui Kriza János, care s-a nscut aici (episcop unitarian, colecționar de literatur popular secuiasc).

Punctele de atracție ale satului sunt Biserica cetții unitarian, Casa memorial Kriza János, biserica reformat, casa de cultur cu tavan vopsit în stil eclectic, unde sala de prezentare poart numele lui Bihari József (1901-1981), actor cu dou premii Kossuth, cealalt personalitate renumit nscut în localitatea Aita Mare.

 

Aita Medie este situat într-o vale îngust pe malul pârâului Aita. În registrul din anul 1567 a purtat numele de Felaytha și a numrat 53 de gospodrii.  În secolul al XVIII-lea s-a aflat aici grdina botanic a preotului reformat, polihistorului Benk József (1740--1814), unde a cultivat peste 600 de plante. Omul de științ care a trit la începutul iluminismului a fost, de asemenea, cultivatorul cu succes al științelor sociale și al naturii. Opera sa principal este intitulat Transsylvania, descrierea Transilvaniei epocii sale. Ca botanist a aplicat pentru prima dat taxonomia dual a lui Linne în limba maghiar, lsând în urm o creație semnificativ și în calitate de lingvist. A fost membru al Asociației oamenilor de științ din Harlem. Bustul su poate fi vizitat în cimitirul bisericii reformate de astzi, aflat în centrul satului (a fost construit în anul 1504, ulterior fiind transformat de mai multe ori), creația sculptorului Petrovics István.

 

Verific și alte postri

Ultimele postari din Aita Mare

Ferma de bizoni
Ferma de bizoni Contact: Pál Attila Tel:...
Coliba cu basme
Coliba cu basmeContact: Nagy Adél Tel....
Barza neagr
Barza Neagr  Contact: Gazdag...
Casa Binecuvntrii
Casa Binecuvântrii Contact : Fekete...