proiect finantat de uniunea europeana
guvernul romaniei
leader

Batani

COMUNA BANI

Una dintre cele mai mari localitți din Depresiunea Baraolt, care este situat la poalele Harghitei de Sud. Reedina este Banii Mari. Localitțile cu care formeaz o unitate administrativ sunt: Bțanii Mici, Herculian, Aita Seac și Ozunca-Bi.

 

Bțanii Mari era alctuit din dou prți înaintea anului 1876, o parte a purtat numele de Șepși-Bțani aparținând de Scaunul Micloșoara, iar cealalt parte a purtat numele de „Telegdi Bacon” aparținând Scaunului Brduț. Satul a devenit cunoscut datorit producției de țigl, în sat funcționând și astzi mai multe întreprinderi mici cu acest obiect de activitate.

Atracțiile turistice ale localitții: colecția etnografic a lui Kusztos Vilmos, biserica reformat, casa de cultur reformat, care a fost proiectat în 1927 de ctre renumitul arhitect Kós Károly, iar în parcul din fața primriei pot fi vizitate monumentele eroilor celor dou rzboaie mondiale și ale milecentenarului maghiar.

Regiune foarte bogat în ape minerale. Merit s vizitm peștera Kincses în Valea Întunecoas, care și-a primit numele datorit piritei sclipitoare din gresie.

 

Bțanii Mici, cea mai mic localitate din Depresiunea Baraolt, poart în mod echitabil titlul de sat de basme, nu numai din motivul c aici s-a nscut și a lucrat Benedek Elek, cel mai mare scriitor maghiar de povești, care a numit aceast zon „pmântul basmelor”, ci datorit faptului c aici sunt organizate în mod regulat activitți comunitare educative, distractive, numite „lumea basmelor”, în cadrul crora se fac cunoscute tradițiile zonei prin joac, sub form de basme. Punctele de atracție ale localitții: Casa Memorial Benedek Elek, moara de ap și biserica reformat.

 

Herculian a fost cunoscut datorit meșterilor olari, dogarilor, respectiv andezitului roșu, numit „piatra de la Herculian”. Opalul doboș din Bodvai, raritatea geologic a satului și a împrejurimilor sale s-a format prin precipitare din sedimentele gheizerelor. Numele su este doboș, deoarece opalul (albul) alterneaz cu straturile de limonit (ocru).

Opera proeminent a omului de științ Máthé János (1898-1986), care s-a nscut în Herculian reprezint cronologia satului Herculian, care este o lucrare unic și extrem de valoroas.

 

Aita Seac În centrulsatului se afl monumentul celor treisprezece martiri secui, construit pe stâlpi din bazalt. La data de 26 septembrie 1944 gardiștii Maniu au intrat în localitate și în curtea școlii locale au executat 13 etnici maghiari cu o cruzime inegalabil. În locul executrii st astzi un stâlp funerar din lemn sculptat.

 

Ozunca Bi este o mic stațiune balnear în Depresiunea Baraolt. Înc din secolul al XIX-lea au fost amenajate bi tapițate cu lemn, care au ajutat la vindecare și reînviorare. Teritoriul su protejat este tinovul, unde pot fi gsite mai multe specii rare de plante. La aprox. 2 km de centrul Ozunca-Bi, în albia pârâului, se afl formația foarte frumoas a cubului de tuf calcaros al izvorului de ap mineral Pisztrángos.

 

 

Verific și alte postri

Ultimele postari din Batani

Casa de cultur reformat
Casa de cultur reformat Contact: Molnár...
Pensiunea Settpatak
Pensiunea Setétpatak Contact: Pál...
Biserica din Bțanii Mari
Biserica din Bțanii Mari Contact:...
Lumea basmelor
Lumea basmelor Contact: Benedek Márta ...