proiect finantat de uniunea europeana
guvernul romaniei
leader

Bacon község

BACON KÖZSÉG 

Erdõvidék egyik legnagyobb községe, amely a dél-Hargita aljában fekszik. A községközpont Nagybacon, közigazgatásilag az alábbi települések tartoznak hozzá: Kisbacon, Magyarhermány, Szárazajta és Uzonkafürdõ.

 

Nagybacon 1876 elõtt két részbõl állt, egyik része Sepsibacon néven Miklósvárszékhez, másik része Telegdibacon néven Bardóc-fiúszékhez tartozott. A falu a cserépvetés által szerzett ismertséget, a faluban ma is több cserépvetõ kisüzem mûködik

A település látványosságai: a Kusztos Vilmos néprajzi gyûjteménye, a református templom, a református kultúrház, amelyet 1927-ben tervezett Kós Károly híres erdélyi építész, a polgármesteri hivatal elõtti parkban láthatóak a két világháború hõseinek és a magyar honfoglalás millecentenáriumának emlékmûvei.

Borvizekben nagyon gazdag vidék. A Setétpatak völgyében levõ Kincses-barlang megtekintésre érdemes, nevét a homokkõben található csillogó piritrõl kapta.

 

Kisbacon Erdõvidék legkisebb települése méltán viseli a mesefalu címet, nemcsak annak jogán, hogy itt született és dolgozott a legnagyobb magyar mesemondó Benedek Elek, aki maga is a „mesék földjének” nevezte e tájat, hanem a rendszeresen megszervezett mesebarangolások okán is. A mesebarangolások olyan szórakoztató, nevelõ közösségi tevékenységek, amelyek mesébe ágyazottan, játékos formában ismerhetik meg a térség hagyományait. A település látványosságai: a Benedek Elek Emlékház, a vízimalom és a református templom.

 

Magyarhermány ismert volt a fazekas mestereirõl, kádárairól valamint a vörös andezitjérõl a „hermányi kõrõl”.  A falu környékének geológiai ritkasága a gejzírek üledékeibõl kicsapódással keletkezett opál sajátos változata, a Bodvaji dobostorta opál. Neve azért dobostorta, mert váltakozik az opál (fehér) a limonit (okker) rétegekkel.

Magyarhermány neves szülötte Máthé János (1898-1986) falutudós kiemelkedõ munkája Magyarhermány kronológiája, mely egy egyedi és rendkívül értékes munka nem ismert hozzá hasonló.

 

Szárazajta központjában áll a tizenhárom székely vértanú bazaltoszlopokból kialakított emlékmûve. Az 1944. szeptember 26-án bevonuló Maniu-gárdisták a helyi iskola udvarán 13 magyar nemzetiségû személyt páratlan kegyetlenséggel kivégeztek. A kivégzés helyén emlékkopja áll.

 

Uzonka fürdõ erdõvidék kis fürdõtelepe. Már a XIX. Században fával bélelt fürdõk szolgálták a gyógyulást és a felüdülést. Védett területe a tõzegláp, ahol több növényi ritkaság is fellelhetõ. Mintegy 2 km-re Uzonkafürdõ központjától a patak medrében haladva található a Pisztrángos borvízforrás mésztufa kúpjának nagyon szép képzõdménye.

 

 

Nézd meg ezeket is

Legutóbbi bejegyzés Bacon község

Setétpatak panzió
Setétpatak...
Nagybacon templom
Nagybacon templom Kapcsolattartó:...
Kusztos múzeum
Kusztos múzeum Kapcsolattartó:...
Vízimalom
Vízimalom Kapcsolattartó: Keresztes...