proiect finantat de uniunea europeana
guvernul romaniei
leader

Nagyajta

NAGYAJTA községhez két település tartozik Nagyajta és Középajta.

 

 Nagyajta Erdõvidék egyik kiemelkedõ fontosságú faluja.  A múltban a Miklósvári járás székhelye is volt.  Az 1567.évi összeírás alkalmával NAGIJAIJTA néven szerepel 61 kapuval, s így az akkori Háromszék legnépesebb településeinek egyike volt. Nagyajtán a XVIII. század második felében egy széles iparos réteg alakult ki. A falu 1787-ben országos vásártartási szabadalmat kap, amelynek hagyománya napjainkig fennmaradt. Évi vásárai a Julianna napi, áldozócsütörtöki és kis boldogasszony napi vásárok.

Nagyajta hírneve a falu nagy szülöttének, Kriza Jánosnak (unitárius püspök, a székely népköltészet gyûjtõje) köszönhetõen messze eljutott.

A falu látványosságai az Unitárius vártemplom, a Kriza János emlékház, a református templom, gyönyörû festett mennyezetû eklektikus stílusú kultúrház, melynek elõadóterme felvette Nagyajta másik nagyra becsült szülötte Bihari József (1901-1981) kétszeres Kossuth-díjas színmûvész nevét.

 

Középajta az Ajta patak partján, egy szûk völgyben fekszik, Az 1567 – es regestrumban Felaytha néven szerepelt, és 53 kapuval volt bejegyezve.  A XVIII században itt volt Benkõ József (1740--1814) református pap, polihisztor füvészkertje ahol több mint 600 növényt termesztett. A felvilágosodás korszakának elején élt tudós egyaránt eredményes mûvelõje volt a társadalom- és a természettudományoknak. Fõ mûve, a Transsylvania, a korabeli Erdély leírása, botanikusként elsõként alkalmazta Linné kettõs nevezéktanát magyar nyelven, nyelvészként is jelentõset alkotott. Tagja volt a Harlemi tudós társaságnak. Mellszobra a falu közepén lévõ mai református templom (épült 1504-ben, majd többször átalakították) cintermében van, Petrovics István szobrászmûvész alkotása.

 

Nézd meg ezeket is

Legutóbbi bejegyzés Nagyajta

Bölénytanya
Kapcsolattartó: Pál Attila Tel:...
Mesekunyhó
Kapcsolattartó: Nagy Adél Tel. 0745...
Kriza János emlékház
Kapcsolattartó: Fekete Levente  Tel....
Fekete Gólya panzió
Fekete Gólya Kapcsolattartó: Gazdag...