proiect finantat de uniunea europeana
guvernul romaniei
leader

Vargyas

VARGYAS

Vargyas a térség egyik messze földön ismert községe. Ismertsége a ma is élõ népi bútorfestés és fafaragás hagyományának köszönhetõ valamint a falutól nem messze található a Vargyas-szurdok páratlan szépségének. A faluban jelenleg többen készítenek festett és faragott bútorokat, a legismertebb a bútorfestõ Sütõ család.

A falu élete szorosan összefonódik a báró Daniel család történetével.

A településen található Daniel-kastély a XVI-XVII. századi reneszánsz, majd a barokk és klasszicizmus elemeit õrzõ épületegyüttes. Elsõ írásos említése 1580-ból való. A kastélyt gyönyörû dendrológiai park övezi.

Az unitárius templom 1813-1820 között épült, falaiba beépítették a régi, ún. alszegi unitárius templom néhány kõbõl faragott emlékét. A templombelsõ bútorzatának festett kazettáit többnyire a Sütõ család tagjai készítettek. Tornyában mûkincs értékû harang van, amit 1815-ben készített Kiss István sepsiszentgyörgyi harangmûves. Az unitárius parókia elõtt, valamint a polgármesteri hivatal mellett történelmi emlékpark van.

Református temploma az Ybl- és Kossuth-díjas Makovecz Imre építészt tervei alapján készült. A földmunkák során egy Árpádkori templom falmaradványaira, kõbõl faragott ablak- és ajtókeret-töredékekre, valamint egy székely rovásírásos, kõbõl faragott keresztelõmedencére bukkantak.

 A falu és környéke sok helyéhez monda, legenda fûzõdik, az alszegi Rabsán utcában faragott kopja emlékeztet a Tatár hídja mondára, amelyet Benedek Elek is feldolgozott. Az utcában van ugyanis az a híd, ahol Alszeg népe a Rabsán nevû tatár vezér csapatával harcolt.

A falu neves szülötte Borbáth Károly történész (1931- 1980) emlékét õrzi a falu.

A falu határában egykor vaskövet, mészkövet és szenet bányásztak. A mészégetés hagyománya ma is élõ népi mesterség. A községrõl bõvebben www.vargyas.ro honlapon találnak információt.

 

Nézd meg ezeket is

Legutóbbi bejegyzés Vargyas

Rikai erõdítmény
Rikai erõdítmény A Rika...
Andreas panzió
Andreas panzió Kapcsolattartó:...
Vargyasvölgyi vendégház
Vargyasvölgyi...
Daniel kastély
Daniel kastély Kapcsolattartó:...