proiect finantat de uniunea europeana
guvernul romaniei
leader

Vargyas

VARGYAS

Vargyas a térség egyik messze földön ismert községe. Ismertsége a ma is élõ népi bútorfestés és fafaragás hagyományának köszönhetõ valamint a falutól nem messze található a Vargyas-szurdok páratlan szépségének. A faluban jelenleg többen készítenek festett és faragott bútorokat, a legismertebb a bútorfestõ Sütõ család.

A falu élete szorosan összefonódik a báró Daniel család történetével.

A településen található Daniel-kastély a XVI-XVII. századi reneszánsz, majd a barokk és klasszicizmus elemeit õrzõ épületegyüttes. Elsõ írásos említése 1580-ból való. A kastélyt gyönyörû dendrológiai park övezi.

Az unitárius templom 1813-1820 között épült, falaiba beépítették a régi, ún. alszegi unitárius templom néhány kõbõl faragott emlékét. A templombelsõ bútorzatának festett kazettáit többnyire a Sütõ család tagjai készítettek. Tornyában mûkincs értékû harang van, amit 1815-ben készített Kiss István sepsiszentgyörgyi harangmûves. Az unitárius parókia elõtt, valamint a polgármesteri hivatal mellett történelmi emlékpark van.

Református temploma az Ybl- és Kossuth-díjas Makovecz Imre építészt tervei alapján készült. A földmunkák során egy Árpádkori templom falmaradványaira, kõbõl faragott ablak- és ajtókeret-töredékekre, valamint egy székely rovásírásos, kõbõl faragott keresztelõmedencére bukkantak.

 A falu és környéke sok helyéhez monda, legenda fûzõdik, az alszegi Rabsán utcában faragott kopja emlékeztet a Tatár hídja mondára, amelyet Benedek Elek is feldolgozott. Az utcában van ugyanis az a híd, ahol Alszeg népe a Rabsán nevû tatár vezér csapatával harcolt.

A falu neves szülötte Borbáth Károly történész (1931- 1980) emlékét õrzi a falu.

A falu határában egykor vaskövet, mészkövet és szenet bányásztak. A mészégetés hagyománya ma is élõ népi mesterség. A községrõl bõvebben www.vargyas.ro honlapon találnak információt.

 

Nézd meg ezeket is

Legutóbbi bejegyzés Vargyas

Vargyasvölgyi vendégház
Vargyasvölgyi...
Bútorfestõ Sütõ család
Bútorfestõ Sütõ...
Fafaragó Máté Ferenc Ilonka
Fafaragó Máthé Ferenc...
Andreas panzió
Andreas panzió Kapcsolattartó:...